Doping og dobbeltmoral

Doping og dobbeltmoral

Doping, bra eller dårlig?

Ski-VM er snart over og de siste dagene har vært preget av nok en dopingavsløring.
Østerriksk politi gjennomførte onsdag en razzia under ski-VM i Seefeld. Fem løpere fra henholdsvis Østerrike, Estland og Kasakhstan ble pågrepet mistenkt for doping. Verst er det nok for østerrikeren Max Hauke som ble tatt på fersk gjerning, mens han får en blodoverføring. Jeg føler meg ganske sikker på at alle fem blir funnet skyldige i dopingbruk og at de blir utestengt fra all idrett i noen år. Så er spørsmålet da, hvorfor velger enkelte å dope seg når sjansen får å bli tatt absolutt er til stede? Jeg tror at hovedgrunnen rett og slett er penger, det er så mye penger i idretten i dag, selv i en såpass liten idrett som langrenn, og at forskjellen er så stor mellom å være nummer 20 og nummer 5 at mange velger å prøve seg på en snarvei til suksess. er man best så vil man i tillegg til premiepenger også få gullkantede sponsoravtaler som er veldig innbringende. En annen grunn er nok også prestisje, hvem vil ikke bli helt i eget land? Det er også ganske tett i toppen og det skiller ofte bare noen få sekunder mellom pallen og den sure fjerdeplassen og da er det lett og forstå at noen forsøker å hente inn de sekundene på ulovlig vis.
Så hva skal man gjøre for å stoppe jukset? Skal man følge opp utøverne enda tettere året rundt? Skal man straffe de som blir tatt enda hardere? Skal man senke pengepremiene slik at forskjellen ikke blir så stor? Eller skal man innføre to klasser, en ren klasse og en hvor det er fritt frem for doping og genmanipulering for å oppnå best mulig resultat? Personlig så synes jeg to klasser hadde vært gull, jeg er en av de som vil se best mulig resultater uansett hvordan de oppnås. Problemet med dette er at i løpet av noen år så vil det rene miljøet dø ut da de fleste faktisk vil se de raskeste løpene, de høyeste hoppene og de største musklene og at pengene da vil havne i den urene potten. Det vil selvfølgelig alltid være noen som kun vil se rene utøvere men jeg tror de vil bli et mindretall.

Så hva da med dobbelmoralen, hva mener jeg er dobbeltmoral?
Jo det skal jeg fortelle deg, den dobbelmoralen vi nordmenn utviser ovenfor utenlandske kontra norske utøvere som blir tatt i doping er ganske håpløs.
Hvis en utenlandsk utøver blir tatt i doping så skal det fordømmes og halshugges, men blir en norsk utøver tatt så skal det forklares og unnskyldes uansett hvor skyldig denne utøveren er. Det skyldes alltid på ufrivillig inntak av lovlige midler, det er kosttilskuddet, leppepomaden eller kyllingen man spiste som er synderen, det er ikke engang et tema at utøveren kanskje har gjort dette for å bli enda litt bedre i idretten sin. Jeg blir også ganske oppgitt når jeg hører uttalelser fra det norske støtteapparatet der de er opprørte over at utøvere som blir tatt i juks ødelegger for «oss som ikke jukser» HALLO… 2-TO av våre gullvinnere i dette ski-VM er tidligere utestengt for bruk av ulovlige midler. Det er noe med det å feie for egen dør. Jeg er enig i at når man har sonet straffen sin så starter man med blanke ark, men det er denne tankegangen om at norske utøvere alltid er uskyldige mens utlendinger alltid er skyldige jeg synes er ganske patetisk.

Men nå er det stafett for herrer, vi heier selvfølgelig på Norge uansett, astmamedisiner eller ikke.

Ha en topp helg med eller uten kunstige prestasjonsfremmende midler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.